Bas van Wakeren -

Bas van Wakeren

Bas van Wakeren

‘Elk raadslid zou eens een tijdje wethouder moeten zijn’

Meer woningen, mooi marktplein, geld voor beeldende kunst.
“Eigenlijk zou elk raadslid een tijdje wethouder moeten zijn”, zegt Bas van Wakeren. “Dan weet je hoe het werkelijk reilt en zeilt.” Het kost wél veel tijd, waarschuwt hij alvast: vijftig tot zestig uur per week is geen zeldzaamheid. Maar daar staat tegenover dat je een heel goed beeld krijgt hoe besluitvorming werkt.

Van Wakeren werd de eerste keer gemeenteraadslid in 2006 en ging in 2018 aan de slag als wethouder namens ProHengelo. Hij maakte daarbij een lijstje met speerpunten en hij is tevreden over de resultaten. Neem het hoofdstuk ‘wonen’, de portefeuille die hij zelf erg belangrijk vindt. “Toen ik begon mocht Hengelo over een periode van tien jaar slechts 1.500 woningen bouwen van de provincie. Ik heb nieuwe afspraken gemaakt: nu zijn het er 4.500 voor alle doelgroepen. Dat jaagt ook de doorstroming aan.” In 2021 werden er maar liefst 329 nieuwe woningen gebouwd. Dat was jaren niet het geval in Hengelo.

Ook gelukt: de reconstructie van het marktplein. “En niet alleen het plein, maar ook de directe omgeving.” Het Hijschgebouw was te duur, waarna het huidige ontwerp op tafel kwam met groen, water en culturele mogelijkheden. Bas van Wakeren is er bijzonder tevreden over. Hij hoopt dat er bij het marktplein ook mogelijkheden komen voor een Kunstzaal. Daarom had ‘Hijsch’ eerst ook zijn voorkeur: een mooi onderkomen voor een kunstzaal.

De komende drie jaar gaan de Hengeloërs evenwel van beeldende kunst genieten op wisselende podia, zoals afgesproken in de gemeenteraad. Uiteindelijk is het streven naar een vaste Kunstzaal in Hengelo. Via de nieuwe Cultuurnota is daarvoor ook meer geld beschikbaar. En als het om de zichtbaarheid van kunstwerken gaat: begin december knipte Van Wakeren het licht aan van ‘Stonehenge’, de grote zuilen langs de Hasselerbaan die nu ’s avonds prachtig worden aangelicht. Hij maakte daar geld voor vrij. “Daar ben ik trots op!”

Oyfo met z’n Kunstenschool en Techniekmuseum kreeg onder verantwoordelijkheid van Van Wakeren een nieuw en fraai onderkomen in Hazemeijer Hengelo. “Fantastisch, alles zit erin! Oyfo-directeur Lous Kerkhof en ik hebben daarbij intensief samengewerkt. De huisvesting is heel mooi geworden!”

Ook de samenwerking met Johan de Jong, bestuurder van Metropool was intensief. Er is, samen met Enschede een bovenstedelijk poppodium gerealiseerd. Uniek in Nederland, nergens in Nederland is nog sprake van een bovenstedelijk poppodium. Er is nu sprake van een sterke, levendige en diverse podiumkunstprogrammering in beide steden met een groot bereik in de regio Twente en daarbuiten.

In het sociale domein, met de Wmo waarvan hij ook portefeuillehouder is, moet nog een aantal zaken worden geregeld. Daar is deze periode te kort voor geweest, want het is een ingewikkeld hoofdstuk. “Financieel moet er nog het een en ander gebeuren, dat moeten we zorgvuldig ombuigen zonder dat er mensen tussen wal en schip raken. Want we zijn een sociale stad!”

Hij werkt aan een overzichtelijk systeem met een beperkt aantal zorgaanbieders. “Dat zijn er nu honderden. Dat moet minder, dat komt de beheersbaarheid en kwaliteit ten goede.” Hij werd bij het begin van zijn wethouderschap met deze situatie geconfronteerd. Van Wakeren pakt dit het liefst aan in Twentse verband, maar er zijn ook plaatselijk mogelijkheden. Volgend jaar komen er namelijk nieuwe aanbestedingen, en dat biedt mogelijkheden, zegt hij.
Home

Scroll naar top