Plannen

Winst crematorium naar de burger?

Raadslid Hengelo wil winst crematorium naar burger

  • De wegwijzer naar het crematorium in Usselo.

    De wegwijzer naar het crematorium in Usselo.
HENGELO – Raadslid Bas van Wakeren (ProHengelo) vindt het principieel onjuist dat gemeenten de winst van het crematorium in eigen zak steken.

Een crematie zou 125 euro goedkoper zijn, als gemeenten die met aandelen deelnemen aan het crematorium in Enschede afzien van hun dividend.
„Dat heb ik uitgerekend”, zegt Van Wakeren. Hij vindt dat de winst van het crematorium terug moet naar de burger, in de vorm van een lagere rekening voor nabestaanden na een crematie. Nu wordt de winst verdeeld onder de deelnemende gemeenten.
In de raadsvergadering deze week vroeg Van Wakeren zijn mederaadsleden hierover na te denken. Maar er werd niet of nauwelijks op zijn inbreng gereageerd. „Het crematorium is gebouwd met gemeenschapsgeld. Geef dat geld, de winst die wordt gemaakt, dan terug aan de burgers”, probeerde Van Wakeren nog. Maar vergeefs. Uiteindelijk nam de raad toch unaniem, inclusief ProHengelo, het collegevoorstel aan om het dividend toch maar gewoon te incasseren. „Tja, als niemand hierin meegaat, kan ik niet anders meer”, zei Van Wakeren na afloop.
Twaalf gemeenten zijn eigenaar van de aandelen van Crematoria Twente BV. Deze gemeenten kennen zich zelf in de periode 2017-2020 jaarlijks 359.000 euro dividend toe. Van Wakeren: „Ik kom zeker op dit onderwerp terug. Dat kan over drie maanden zijn, of over zes maanden… Ik vind het principieel onjuist dat de winst niet bij de burger terechtkomt.”
In zijn bijdrage in de gemeenteraadsvergadering gaf hij aan dat het streven juist is om te komen tot kostendekkende tarieven. „Zou er sprake zou zijn van kostendekkende tarieven, dan kan de prijs voor cremeren en as-bestemming omlaag.”