Plannen

Geld verdienen met braakliggende grond in Hengelo

Tijdens de politieke markt van 24 mei kwam raadslid Wiert Wiersma met het idee om op de braakliggende stukken grond zonnepanelen te plaatsen om zo geld te gaan verdienen met deze gronden. Hieronder het artikel uit Tc Tubantia..

Onderzoek: is zonnepark in Hengelo haalbaar?

HENGELO – Het Hengelose college van B en W laat onderzoeken of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen op braakliggende terreinen. Wethouder Mariska ten Heuw deed die toezegging deze week op de politieke markt.

De fractie van ProHengelo had om dat onderzoek gevraagd. Volgens raadslid Wiert Wiertsema snijdt het mes aan twee kanten. „Braakliggende grond kost de gemeente handenvol geld. Wat is er mooier dan deze gronden alsnog rendabel te maken met maatregelen die goed zijn voor het milieu?”

Compenseren

De gemeente Hengelo heeft nog bijna 44 hectare uit te geven bedrijfsterrein in voorraad en nog veel meer grond voor woningbouw die volgens Wiertsema nooit meer gerealiseerd zal worden. Die grond kost de gemeente veel geld. Bovendien heeft de gemeente al ruim 70 miljoen euro moeten reserveren om toekomstige verliezen op de exploitatie te compenseren.

Volgens ProHengelo zou het plaatsen van zonnepanelen soelaas kunnen bieden. „Door (al dan niet tijdelijk) een flinke hoeveelheid braakliggende gronden uit de markt te nemen (denk als eerste stap aan 15 hectare) kan het oplopen van de kosten een halt worden toegeroepen”, aldus Wiertsema.

Solar City

Solar City Hengelo, noemt hij het al. Met een ‘zonnepark’ van 15 hectare zou Hengelo volgens Wiertsema het centrum kunnen worden van de productie van duurzame energie in Twente. Het grootste zonnepark in Nederland beslaat op dit moment 7 hectare.

De wethouder maakt er wel een kanttekening bij. Volgens haar ligt het niet voor de hand om zonnepanelen te plaatsen op bedrijventerreinen waar al percelen zijn verkocht. Want daarmee zou de gemeente minder flexibel worden bij de verdere uitgifte van grond. „Je zult met name naar andere, nog niet in exploitatie genomen gronden moeten kijken.”